Första rostning! Hur ser det ut??

fotogenicco

Well-known member
Sådär då har jag provat första rostningen, får se vad ni tycker, tycker kenyan blev kanske lite mörk, men däremot monsun malabar ser mer inbjudande ut, ja vad vet ja!?

Såhär gjorde jag, ställde ugnen på 210grader och körde igång kenyan (30 g), rostade den 14 ½ minut. Crackade efter 6 minuter, sedan vid tip 11-12 började det prassla, då väntade jag ytterligare tills de såg jämt svettiga ut, men sen när ja tog ut de jämförde jag med en Cafe vero 100% arabica och såg då att den var lite mörkade.

Efter det tog jag monsun malabar (170 g) på samma effekt, denna började cracka vid ca 8-9, därefeter blev det lite mörkare färg men tog mer tid (?) och vid ca 14 började det cracka lite smått bara, sedan körde jag den till 16 ½ minut och den ser jättefin ut i mitt tycke.

Nu undrar jag såhär, ser de ok ut, eller har jag bränt kenyan?
Fungerar denna blandning 30g kenya & 170g monsun malabar?

Vad göra nu? Låt de lufta utan lock i ett par dagar?
Lägga i glasburk? Lägga i nån plast påse direkt?
Ja alla tips är välkomna!

Mvh Nicholas
 

Bilagor

  • rostning.jpg
    rostning.jpg
    154.6 KB · Visningar: 92

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Kenyan tror jag är lite väl mörk... Men det är svårt att säga exakt eftersom färgen kan variera en hel del beroende på datorskärm, färginställningar, osv.

Men du ser de där små svarta "prickarna" på bönorna? Det är förkolnad kaffeböna, och kan ibland finnas på en del bönor även vid "rätt" rostningsgrad. Men finns det mycket sådana, och med stora kolsvarta fläckar, så känns det inte helt rätt...

Lägg bönorna i en burk. Gärna med lock så slipper du få in damm i burken. De avger inte så mycket koldioxid att de skulle spränga någon burk, så det är riskfritt att lägga på locket.

:coffee:
 

fotogenicco

Well-known member
Ok, ska undersöka närmare, men jag är en sådan som tycker om lite bränd smak på det mesta, såsom grillen på sommarn får gärna generera lite svärta på biffarna :)

Så kanske kan det passa om de inte är helt täcka av hål vill säga?

Annars då, den andra bönan, ser den bra ut?
Och låter det som jag gjort rätt och fått rimliga tider?

Blandningen?
 

fotogenicco

Well-known member
Ok, jag gör såhär, plockar bort alla som har förkolnade märken, och sedan blandar jag procentuellt som jag tänkt mig, men mindre mängd, smakar av, och därefter ev rostar lite ny kenya.


Ha d
 

kaffe med slice

Well-known member
Smaka bönorna var för sig först så som de är rostade utan att plocka bort några bönor. I nästa steg skulle jag plocka bort de som ser för brända ut, men fortfarande hålla de två olika sorterna separerade. Då får du en koppling till det visuella och smakupplevelsen. Sen i ett tredje steg skulle jag börja blanda.

//Matte
 

fotogenicco

Well-known member
Jepp ska prova detta...dock lär ju kenyan ta slut innan jag kommit fram till vad jag ska göra med bönorna, rostade ju bara 30 gr...*nybörjare*, för tänkte mig som sagt en blandning på 170gr monsun & 30 gr kenya
 

fotogenicco

Well-known member
Sådär då har jag provat bägge som singel, kenyan var drickbar men den var verkligen mörkrostad! Den rann snabbt och blev otrolig crema, så fick stanna på typ 15s och blev säkert 1-2 cl för mkt....Vad beror detta på?

Sedan provade jag att köra Monsunen och den var ganska lättdrucken, kanske lite fattig, inte så många smaker att identifiera, denna rann ännu snabbare. Då provade jag att dra ner 2 steg på rockyn och doserade 17gr, då rann den fortfarande lite för snabbt men denna gången mer acceptabelt, smaken blev nu mera fyllig men fortfarande som ryktet mera baskaffe utan så mkt karaktär.

Vad jag förstått så ska man ju vänta några dagar så den får mogna till sig. Det med doseringen och malningen beror det på att bönorna är "för" färska, och kommer den bete sig annorlunda om ca 4 dagar? Har ni några tips på vad man ska blanda monsunen med?
Även kenyan, eller fungerar dessa bra ihop?

Mvh Nicholas
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Lätt lösning för längre extraktioner, mal finare. Mal finare, mal finare och mal finare.

Till slut kommer du att kväva maskinen helt. Mal då grövre tills du hittar rätt läge för just de bönorna som är i kvarnen för tillfället (det skiljer lite mellan olika bönor och rostningar, och hur färska de är vid malningstillfället).
 

Axel

Well-known member
Glöm inte att låta dem vila.
Spara lite från varje rost till åtminstone två omgångar och se hur smaken utvecklas efter 1,3,5dagar. Kenyan kanske är värdelös första dagen men ganska bra efter 5.
 

fotogenicco

Well-known member
Då har jag provat bägge mina rostningar, eller rättare sagt exprimenterat upp de, och skönt att de äntligen är slut, de blev båda helt misslyckade!

Rostade för mörkt/svart :)

Har nu inhandlat en påse brun Musetti smakar faktiskt fint som vardagskaffe, ska nu rosta igen och låta de vila, så dricker jag musettin under vilotiden!

Mvh
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,677
Inlägg
155,772
Medlemmar
19,369
Senaste medlemmen
MinKoppKaffe
Topp