Första 15 sekunderna...

AA

Skottjägare
Ciao!

Jag har ett problem som inte riktigt vill släppa.
Jag har kalibrerat in min kvarn att ge mej ca 5-6cl inkl. crema på 27-28 sekunder men jag får en bitterhet i min crema.
Tar jag bort koppen efter ca 15 sekunder så har jag en suverän liten espresso som har väldigt fin och komplex smak. Det måste alltså vara dom sista 12 sekunderna som spökar.

Det jag testat är följande:
Olika mailningar.
Tampat på lite olika sätt (olika tryck, NSEW, mellantamp...)
Justerat tempen/trycket (1.2bar/8.5-9bar just nu)
Färska och gamla bönor (dom jag har just nu är rostade 13/12 av Kontra i KPH)

Har ni något tips att ge?
Jag gissar själv på att min tampning eller distribution är källan till felet.

För några månader sedan så blev ca 75% riktigt goda och 23% supernice och 2% sög av mina 28 sekunders shot och jag inte ändrat något.

/AA
 

treefinger

Well-known member
Jag förstår precis vad du menar och kan uppleva den bitterhet du beskriver emellanåt. Till viss del tror jag det hade att göra med att jag slarvade med rengöring av maskinen, till en annan del tror jag det kan ha haft att göra med att jag maler ganska fint och därav får lite överextrahering när jag gör mina längre shots.

Av den anledningen har jag på slutet haft en liten förkärlek för blandningar med en mer tydlig syra (mysore nuggets, kenya aa gethumbwini), snarare än de som är relativt bittra i grunden.

Jag tycker att du har börjat ditt experimenterande med att hugga kaffet från de sekundrar du gillar, var det första 15? Testa hur de sista 15 sekundrarna smakar, om det bara är bitterhet och elände i de sista sekundrarna så har du helt klart ett "case" ;)
 

zix

Well-known member
Det blir förändringar med vädret också. Temperatur och luftfuktighet påverkar. Inte mycket att göra åt, men man kan försöka kompensera genom malning/tampning i viss mån. Jag har också problem med att jag inte kan köra mer än cirkus 15 sek. just nu - fast det är nog ett problem bakom spakarna för min del, eftersom jag har ny maskin och inte har kört in mig än.

Treefingers förklaring verkar mycket trolig. Det där har hänt mig också, och jag fick tipset av en baristakompis... Började fylla på mer kaffe istället, samtidigt som jag malde grövre. Den kombinationen gjorde susen, extraktionen blev *mycket* bättre. Men det var då, och för mig, det. Du kanske redan har testat detta.

Hur ser creman ut? Blir den blond de sista tolv sekunderna?

Känner inte till 13/12-rostning från Kontra. Vad är det för kaffebönor i ditt kaffe?
 

Budha

Well-known member
Ett tips kan ju vara att skaffa ett bottelöst portafilterhandtag. Så att du kan ser extraheringen fortgår, jämt fördelat tex. Om inte annat är det kul å se på..
 

AA

Skottjägare
Tackar för tipsen!

En naken filterhållare gjorde jag strax efter att jag köpte min Andreja och den kör jag med. Extrationen ser bra ut med mycket mörka tigerränder och en fin liten kon fram till ungefär 18 sek för att då blondas en hel del och konens "längd" ökar markant. Creman blir mycket bubblig och ljus då.

En rengöring skulle nog inte skada. Det var ett tag sedan men maskinen har inte använts så värst mycket sedan dess men det kan ju ha satt sig ändå. Jag skall köra en backflush med Cafiza och se vad som händer.

Kontras kaffe hittar du på www.kontracoffee.com och det är deras Espressoblandning som jag kör. Det rostades alltså den 13 december.
Dansken som vann WBC i år körde med denna blandning och jag har druckit den när den smakar som den skall och då är den mycket trevlig. Mycket syra och fruktighet. Lite annorlunda mot vad man är van vid.

Det med att öka doseringen har jag provat och några koppar blev helt ok men jag tror det var slumpen. Jag kör redan med 18g för en dubbel och det är vad filtret klarar. Jag har ett triple "La Marzocco" filter (som inte är ett LM filter) och det rymmer säkert en 25-26g. Kanske får leta fram det och damma av och testa.

Jag tror jag kör en rengöring av maskinen och kvarnen så får vi se vad som händer.

Som en liten sidosak så kan jag nämna att jag alltid kört mina dubbla i vanliga espressokoppar dvs upp till kanten men har börjat göra dom i cappakoppar istället. Mycket godare att dricka ur. Man känner väldigt mycket mer dofter och då kommer mer toner fram i munnen också.

Ha de´

/AA
 

AA

Skottjägare
Inte den blekaste.
Min påse kommer från en släkting (Alex) på Njutbar i Malmö.
Dom kör det för tillfället och då passade jag på att klämma han på en påse. Jag vet att ha sa att det inte var billigt men i och med att det är så färskt så är man berred att betala lite extra. Dom skriver rostdagen på påsen (J&N borde lära sig det med) och så kör dom med klara påsar så man ser bönerna vilket är lockande.

Tror dom skickade en kartong varje vecka dvs max en vecka efter rosten innan det landar i deras (och min!) kvarn.

/AA
 

AA

Skottjägare
Jag har nu gjort ren min maskin och resultatet blev att kaffet nu smakar bättre. Dock är jag inte 100%-igt nöjd men jag får labba lite mer med tamp och fördelning.

Go Jul!

/AA
 

ts

Well-known member
Ett förslag till moderatorn är att funktionen som automatiskt rättar EX-presso även fixar "böner" och "bönerna" (om det nu inte har blivit ett kyrkligt forum).
 

treefinger

Well-known member
Några updates på situationen du beskrev ovan nu när du har investerat dig fram till paradiset? Jag är genuint nyfiken eftersom jag nog fortfarande kan tycka att de sista dropparna inte tillför smaken lika mycket som de 15-20 första sekundrarna kaffet sipprar ner i koppen.
 

AA

Skottjägare
treefinger,

Om jag inte minns fel så var gjorde ett spridarfilterbyte och sänkning av kokartrycket susen. Sen lyckades jag aldrig få till 100&-iga skott med Kontrakaffet så jag övergav det.
Även med GS/3:an får man dåliga skott ibland men mindre ofta.

Ha de´

/AA
 

Forumstatistik

Trådar
14,702
Inlägg
155,902
Medlemmar
19,383
Senaste medlemmen
nilslindholm
Topp