Färskhet på kaffe vid v60

stefanbo

Well-known member
Ni som hållit på mkt med manuella bryggmetoder, främst v60 och aeropress, hur kinkiga är ni med färskt kaffe?

Till espresso, som jag hållit på med ett bra tag nu, har jag bra känsla för om kaffet är för gammalt. Siktar oftast på max 2 veckor gammalt vid köpa av renaarabica-blandningar. Har dock fått för mig att det vid vid manuella bryggmetoder behöver vara ännu färskare, typ färskare än en vecka, för att man ska få fina smaker. Vad säger ni om detta? Är det som krävs purfärskt kaffe vid v60/aeropress eller är det jag som behöver öva mer? Jag tycker att jag inte fått till finaste smakerna utan istället en förvisso god och slät kopp men utan egentliga höjdpunkter.
 

Gringubben

Well-known member
Jag tycker det varierar beroende på böna. Vissa är inte fullt utvecklade efter en vecka. Oavsett om man brygger som espresso eller andra metoder, så har kaffena en livscykel som varierar. Enda sättet att veta detta är att köpa småpåsar av samma batch och öppna dem med en veckas mellanrum.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp