Espresso: Förhållande och tider

Jag har precis hoppat ner i kaninhålet som är espresso och behöver lite hjälp att tänka.

Om jag i min Breville Dual Boiler kör 18g Gringo Daily Espresso och 36g ut på ungefär 30 sekunder blir det helt OK kaffe (jag behöver öva innan jag vågar säga att det smakar riktigt bra :cool:).
Kör jag samma recept med Simons Kafferosteris "klassisk espresso" (som är ljusare rostad) så blir det ... syrligt med 1:2. Om jag däremot kör 18g in och närmare 50g ut så blir det betydligt bättre.

Så till frågan: om jag vill ha samma extraktion som ovan med Simons klassisk espresso men en mindre mängd ut (mer åt 36g ut då jag skulle vilja ha en lite mer koncentrerad shot), tänker jag rätt om jag säger att jag vill mala lite grövre? Eller borde jag vända på steken och mala finare men mer eller mindre strunta i om det tar betydligt längre tid?
 

Jonken

Well-known member
Du bör snarare mala finare, gärna med väldigt långsam pre-infusion eller en paus efter att det börjat komma droppar (kolla upp "slayer mod").
Ett pappersfilter i botten av filterkorgen och/eller en tjusig korg som Pesado HE kan hjälpa till både med smak och att förhindra att det tar lång tid (vilket visserligen inte behöver vara ett bekymmer i sig)

Observera att kvarnen också kan avgöra om en vanlig 1:2 fungerar bra eller inte.. Men mitt råd specifikt runt tid är att våga testa fritt mellan 15-60s precis som att ratio kan gå att tänja mellan säg 1:1-1:7 (fast då helt ändra vilken typ av dryck du får)
 
Senast ändrad:
Jag har kikat på slayer, men väntar nog med att laborera fullt så kreativt innan jag har lite mer koll på vad jag håller på med :)

Vad betyder en "väldigt långsam pre-infusion" i mitt fall? Jag har satt 10s på 40% av pumpstyrka (tror det är det lägsta man kan få). Oftast kommer de första dropparna ur portafiltret efter cirka 10 sekunder, och sen ångar pumpen på med normala 9 bar.

För ögonblicket kör jag en Comandante C40, men jag har en DF64 gen 2 på väg. Då ska jag testa både filterpapper och att mala finare så ser vi var jag hamnar. Stort tack för hjälpen!
 

Jonken

Well-known member
Vad betyder en "väldigt långsam pre-infusion"

½ minut. Det är inte idealiskt om det tar så lång tid innan det börjar droppa (det vanliga är att försöka väta pucken snabbt och sen ta en paus) men om det bara kommer 4-5 gram innan pumpen ångar på är det en okej kompromiss.

Det underlättar väldigt mycket att ha full kontroll över flöde eller tryck, du kommer slippa vaska en hel del kaffe om du kan påverka skotten och inte bara stå och hoppas på det bästa.
 

Joe111

Active member
½ minut. Det är inte idealiskt om det tar så lång tid innan det börjar droppa (det vanliga är att försöka väta pucken snabbt och sen ta en paus) men om det bara kommer 4-5 gram innan pumpen ångar på är det en okej kompromiss.

Det underlättar väldigt mycket att ha full kontroll över flöde eller tryck, du kommer slippa vaska en hel del kaffe om du kan påverka skotten och inte bara stå och hoppas på det bästa.
Jonken kör du samm upplägg med Cafelat Robot? Och om du gör det hur undviker du stela axlar och nacke?
 

Jonken

Well-known member
Vad tänker du på då? Att hålla ett lätt tryck på armarna är ingen ansträngning. När jag går upp i fullt tryck sen står jag över Roboten och använder mest kroppstyngd. Det kanske är en överdrift att kalla Roboten ergonomisk, men i alla fall en normalstark vuxen bör inte tröttna i första laget med rätt teknik. När jag gjort dussintalet skott på raken är det mest tid jag har sett som problem.
 

Joe111

Active member
12 shottar på taken är imponerande!
Jag trodde du inledde med att lägga fyllt tryck på den i 25 sekunder. När jag trycker ned hårt direkt får jag så mycket tryck att inget vatten pressas igenom. Den statiska belastninen tycker jag jobbig i skuldrorn. Det är betydligt bekvämare att skapa ett så lätt tryck att inget vatten kommer igenom innan jag pressar på hårdare.
Tack för tippset!
 

Jonken

Well-known member
Jag brukar i vanliga fall vilja se smådroppar under hela botten, gärna så snabbt som möjligt - men som du är inne på behöver man anpassa malningsgraden efter hur högt tryck man går upp i under pre-infusion.. och det trevliga med Roboten är att man kan reagera omgående när det känns statiskt och alltså vara mer försiktig med trycket så att vattnet orkar igenom.

Här en video som illustrerar en kortare 'paus':

Om du inte har "händerna" kan jag rekommendera de eller någon annan lösning, för att maximera hävstångseffekten. Orphan Espresso säljer några i trä som verkar trevliga.
 

Joe111

Active member
Jag brukar i vanliga fall vilja se smådroppar under hela botten, gärna så snabbt som möjligt - men som du är inne på behöver man anpassa malningsgraden efter hur högt tryck man går upp i under pre-infusion.. och det trevliga med Roboten är att man kan reagera omgående när det känns statiskt och alltså vara mer försiktig med trycket så att vattnet orkar igenom.

Här en video som illustrerar en kortare 'paus':

Om du inte har "händerna" kan jag rekommendera de eller någon annan lösning, för att maximera hävstångseffekten. Orphan Espresso säljer några i trä som verkar trevliga.
Beställt
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp