Dubbla extraktionstiden för en dubbel espresso?

Barbastark

Active member
Hej!

Har läst att riktlinjer för en espresso är ca 18-25 sek extraktionstid. Men antar att detta då baseras på en enkel, dvs på ca 7-10g kaffe.

Så min fråga är: Om man gör en med dubbel eller trippel-filter, bör extraktionstiden då även dubblas resp tredubblas? Och isf varför/varför inte?

MVH
 

hne

Well-known member
Nej. Hålarean i dubbelkorgen är dubbelt så stor som i enkelkorgen så flödet genom pucken blir samma när dubbla mängden går genom på samma tid. Trippelkorgarna är bara extra djupa dubbelkorgar för att kunna underextrahera mer kaffe åt gången.
 

Barbastark

Active member
Nej. Hålarean i dubbelkorgen är dubbelt så stor som i enkelkorgen så flödet genom pucken blir samma när dubbla mängden går genom på samma tid. Trippelkorgarna är bara extra djupa dubbelkorgar för att kunna underextrahera mer kaffe åt gången.

Ok! Tack för svaret. Men trippelkorgarna bör man potentiellt addera lite tid till, då hålaeran är samma som i dubbelkorgen?
 

hne

Well-known member
Nej, du bör mala kaffet grövre och använda samma tid om du vill använda den som trippelkorg men får isf en smak som påminner om vad du får ur en maskin med smalare korg. Vanligare är att använda den som en dubbel och få en kraftigt överdoserad/underextraherad dubbel ristretto vilket är ungefär vad somliga 3rd wave-rostningar är rostade för.
 

Sxandy

New member
Nä det är knepigt, kan testa flera ggr med mjölk ur samma paket med samma resultat sen byter jag paket och vare sej det är latte mjölk eller nån annan så går skumningen bra.
 

Forumstatistik

Trådar
14,680
Inlägg
155,805
Medlemmar
19,374
Senaste medlemmen
samuel_k
Topp