Droppkaffe

wernham

Member
Lite funderingar kring droppkaffe.

1) Bör man röra runt lite med en sked i filtret efter att första omgången vatten runnit igenom?

2) Ofta börjar vattnet att droppa långsammare och långsammare mot slutet. Till slut droppar det bara lite. Känns som att kaffet klumpar ihop sig i filtret och täpper till hålet. Dåligt filter? Eller är det filterhållaren?
Detta leder ofta till en ganska lång bryggtid (cirka fem min för 3 dl), vilket även gör att kaffet inte alltid är så varmt när det är klart. Tips på vad jag gör fel?

3) På tal om filterhållare. Min har ett hål..någon märkbar skillnad jämfört med t.ex en tvåhålig?

Vore även kul att höra era tankar kring dosering vs malningsgrad proportioner.
Jag har testat mig fram och kör nu med vad jag skulle vilja kalla ganska grovmalet, men istället lite extra mängd. Tycker det tar fram endast de bästa smakerna men det blir inte heller för vattnigt tack vare mängden.
Kör nästan uteslutande kenyanska, då jag vill ha en tydlig och fräsch syra.

Nybörjare som man är vore det kul att höra hur ni gör!
 
Senast ändrad:

wernham

Member
Svarar mig själv på fråga 2, vilket leder till en följdfråga.
Hittade lite om "fines" här, bl.a, och det är uppenbart att det är det som är problemet: http://www.home-barista.com/grinders/terminology-question-what-are-visible-fines-t21983.html

"Too many fines can clog a paper filter in drip brewing, or pass through the metal sieve and yield a muddy cup in French press coffee. Fines may also overextract and impact negatively upon taste"

Går dessa undvika med en kvarn som är mer anpassad för just bryggmalning? Kör just nu en Ascasi i-mini, som ju mest är för espresso. Använder dock även en manuell kvarn, vilken är anpassad för just brygg - och problemet är samma när jag maler med den.
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp