Brand i rostaren!

Lassekongo

www.gokaffe.se
Trodde aldrig att jag skulle uppleva detta. Det tog nyss eld i rostaren då jag rostade. Gene Café var det jag körde och Abessinska Moccan rostades. Nu låter detta värre egentligen än vad det var. Men ändå. Det slog små gula lågor vid utblåset från rostningskammaren under en sisådär 10-15 sekunder, små lågor som kom från silverhinnor som brann. I silverhinnefiltret/uppsamlingsbehållaren såg jag att det glödde svagt. Tur att jag precis hade tömt filtret innan rostningen! :)

Nu ska detta med att det brinner i en Gene inte vara något att oroa sig särskilt över, så jag lät helt sonika maskinen rosta på under noga övervakning förståss. Ja, det var ju ingen riktig brand, bara lite. Efter ytterligare ca 15 sekunder så såg jag inte heller någon glöd längre i silverhinnebehållaren. Det luktade rejält bränt naturligtvis.

En sådan här gång känns det extra bra att hålla till med rostningen i pannrummet.

I övrigt så hittade jag idag den första stenen bland bönor efter 7 (8?, senil...) års av rostande hemma. Det var Guatemalan som bjöd på en liten vit sten. Illa om den kommit i kvarnen, den har dock stenskydd dvs den har någon slags friktionsmekanism inbyggd antar jag som gör att malverket stannar men inte motorn...

En spännande dag mao.
 

GLC

Well-known member
Spännande, spännande! :)

Tur att allt gick bra!

Nu har du kanske inte provsmakat ännu men återkom huruvida smaken blev ;)
 

Yirgacheffe

Well-known member
Shit pommes frites vad spännande det kan vara att rosta hemma! Kallt av dig att låta den gå, antar att många hade ryckt sladdar ur väggen och kastat vatten på ena eller andra sättet.
Berätta gärna mer om: "Nu ska detta med att det brinner i en Gene inte vara något att oroa sig särskilt över". Det talades ju om samma problem med behmoren, fast det verkar uppstå lättare där.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Hmmm, jag hade nog dragit ner effekten och låtit apparaten stå på med kylning, eller något...

Var det länge sedan du diskade ur silverskal-behållaren? JAg tänkte om det var gamla kaffebön-oljerester där som började brinna...

Intressant att försöka få reda på mer exakt vad det var som brann, var det något som satt fast i utblåset "ut ur bönbehållaren" eller var det i silverskal-behållaren?
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
I manualen står det:
Fire in the roasting chamber
1. Press the TEMP (START/STOP) dial to stop the rotation.
2. Protect your hands with owen mitts, carefully remove the chamber and pour burning contents into the sink.

Fire in the chaff collector
1. Smoldering skins or chaff in the chaff collector will burn out on their own. Allow chaff collector to cool completely before attempting to remove it from the roaster for cleaning.

Rostaren är byggd av värmetålig plast/bakelit där det inte är glas eller metall. Så det var ingen fara då det bara var en mycket liten brand, några lågor som på en tändare som mest, och silverhinnefiltret tål ju lite glöd.
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Det som jag såg som ett problem var luftflödet, ifall det skulle föra med sig syre och ge fart till elden. Men det gick bra.

Det som brann var silverhinnor som ännu inte åkt igenom gallret i rostningskammaren på väg mot uppsamlaren. Japp, det som brann satt fast i utblåset ur bönbehållaren. Det glödde lite därefter en stund i uppsamlaren, såg inte några lågor där.

Jag plockade isär uppsamlaren och annat och körde rent den med lite maskindisk och diskborste så sent som förra veckan. Det var i princip ren utan oljor men kanske lite småflarn från gamla hinnor.
 

Pac

Maskindoktorn
Du verkar väldigt lugn, ungefär som "en normal dag på jobbet". Jag hade nog varit mer skärrad. Coolt att du hade läst manualen innan och visste! :)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Den där metallflärpen som ska "hyvla av" silverskalen, den är väl intakt och "vippande" fortfarande?
(tänkte bara lite på om det kunde vara skälet till att det satt en klump med silverhinneskal på utblåset i rostningskammaren, den brukar rensa den ganska bra).

Vad var det för bönor, och hur mycket bönor var det? Om det var bönor som lämnar mycket skal efter sig...?
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Jodå, vippningen är intakt och fungerar som den ska.

Det var väl 275 gram Abessinsk Mocca som ger mer skal än vanligt. 275 gram var kanske i mesta laget men jag har kört så många gånger förut utan problem.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Hah, jag har kommit fram till att 275 gram är närapå "idealmängd" för Genen!

250 gram blir jämnt och fint (men man vill ju rosta mer åt gången...), 300 gram blir inte riktigt lika jämnt... så 275 gram fungerar och blir jämnt fortfarande.

Jaja, shit happens, sålänge det inte är halvmeterslågor som står ut som en eldkvast så... :cool:
 

cango

Well-known member
varit också med om en brand för länge sedan. I mitt fall var behållaren lite väl full (tredje back-to-back rostningen tror jag) Bara att stanna allt och tömma i vasken. Sen på med allt igen. Lite skärrad blev man nog allt...;-)
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp