Bra decaf - koffeinfritt kaffe - i Sverige?

basiecally

Well-known member
Tror många har sett Hoffmans video om koffeinfritt kaffe. Han trycker verkligen på att ha riktigt färska bönor och att hitta ett rosteri som verkligen tar decaf på allvar och anstränger sig för att göra det bra.

Vad har ni för erfarenheter av koffeinfritt specialkaffe i Sverige? Nåt särskilt rosteri som gör det bra? Jag har själv bara testat Sleepy Gringo från Gringo Nordic och tyckte den var okej. Både som brygg och espresso. Men inser nu att det antagligen är på tok för gammalt vid det här laget...
 

Jonken

Well-known member
Jag undrar om du inte får leta utanför Sverige för att hitta något som är bra på riktigt, varken utbud eller efterfrågan är speciellt stort..
Jag har rostat decaf själv och i bästa fall tyckt att det smakat normalt eller konstigt men intressant, men risken är att det inte är de bästa bönorna från början som görs till decaf.
Sen finns det ett mellanting, low caf: https://amatterofconcrete.com/product/laurina/ (gott!)
 

Jonken

Well-known member
Nja, kan bara gå i god för AMOC Laurina. Ser att Friedhats kör samma spår. Men t.ex. Manhattan verkar ha lite tjusigare bönor.
Man får väl anta att Hoffman tycker att Square Miles egna är bra.. kanske bäst att förvänta sig lite mer utvecklat kaffe bara.
 
Jag drack Sova Räv från Kafferäven som decaf espresso på A43 i Göteborg och tyckte den var ganska trevlig, men jag misstänker som Jonken är inne på att det är svårt att hitta mer spännande kaffen som decaf i Sverige.
 

Mayhem

Well-known member
Vem är det egentligen som gör/väljer vad man skall göra decaf av?

Är det bonden/cooperativet/annan på den lokala nivån som skickar bönor att bli decaf innan man säljer dem vidare? Är det någon mellanhand typ distributör eller liknande som gör decaf innan de säljer kaffet vidare? Är det rosteriet som kommer på att en böna de tagit in borde göra sig som decaf och skickar iväg det att processas? Det finns säkert variation med vad är vanligast…?

En ren gissning är det antagligen är någon i mellanledet som vanligen gör decaf för att det endast är där det kan göras i tillräcklig skala för att bli ekonomiskt. Om bonden eller rostaren skulle skicka en batch bönor att decaffineras skulle det antagligen bli för dyrt, både i frakt och själva processen. (Givet att vi pratar om normalstor specialkaffeaktör då, inte ett stort rosteri som säljer i vanliga livsmedelskanalen…)
 

Rusmas

Member
Det undrar jag med.

Saknar afrikanska kaffen som decaf, har frågat efter det här i Oslo men inte hittat något. Endast hittat från Colombia, men den är inget särskilt.
 

Jonken

Well-known member
Det är ju det att det behövs en komplicerad industriell process som kostar extra, samtidigt som efterfrågan på bra decaf är låg. I exemplet från Manhattan tippar jag att det nog ändå är gården eller rosteriet som har valt att göra decaf av bönorna. Diego Bermudez har ju minst sagt stjärnstatus inom bearbetning.
 
Har testat Nap Queen av Johan & Nyström och tyckte det var helt okej. Testade att köpa Sova Räv från Kafferäven nyligen och det var nog det sämsta jag smakat. Smakade typ gammal kartong och inget annat. Oklart om det var nåt fel på bönorna jag fick men tveksamt om jag köper det igen...
 

Jonken

Well-known member
Det är spännande med så olika åsikter, funderar på om råkaffet också åldras mycket snabbare än vanliga bönor - det kan ju helt enkelt varit väldigt olika kaffe som vi druckit trots samma namn :)

Nu är det länge sen, men när jag drack sova räv smakade det pulverkaffe.

Dricker man decaf just för att man älskar kaffe ställer det ju lite krav ändå, inte bara att det ska smaka 'okej för decaf'.
 
Det är spännande med så olika åsikter, funderar på om råkaffet också åldras mycket snabbare än vanliga bönor - det kan ju helt enkelt varit väldigt olika kaffe som vi druckit trots samma namn :)

Nu är det länge sen, men när jag drack sova räv smakade det pulverkaffe.

Dricker man decaf just för att man älskar kaffe ställer det ju lite krav ändå, inte bara att det ska smaka 'okej för decaf'.
Tror också decaf kan variera bra mycket mer än vanligt kaffe, men sen var Sova Räv "Swiss water" och det andra "sugarcane" tror jag? Så kanske att det kan ha haft att göra med hur råkaffet behandlades? Betalade lika mycket för det som vanligt specialkaffe och då vill man ju helst att det ska smaka bra!
 

Jonken

Well-known member

Den här videon är delvis relaterad. Man kanske bör ha lite försiktig inställning eftersom det indirekt är en tjänst/produkt som marknadsförs, men det är ingen nyhet att det kan finnas fördelar för hälsan med att dricka ganska mycket kaffe, samtidigt som mycket koffein är problematiskt. Lite avundsjuk på alla rökare här som kan dricka mer ;) men kanske att decaf kan vara ett bra sätt att få i sig mer antioxidanter och fibrer.. Om det inte var så svårt att få tag på god decaf..
 

Jonken

Well-known member
Etylacetat (fr. sockerrör) garanterar inte heller att det blir bra. Har lite sånt råkaffe hemma som jag inte lyckats ta mig igenom eftersom det luktar och smakar minimajs på burk.. men ganska fruktigt också visserligen.
 
Etylacetat (fr. sockerrör) garanterar inte heller att det blir bra. Har lite sånt råkaffe hemma som jag inte lyckats ta mig igenom eftersom det luktar och smakar minimajs på burk.. men ganska fruktigt också visserligen.
Det är nog betydligt mer variation på decaf än vanligt specialkaffe som sagt. Har inte druckit koffeinfritt sen jag kastade min påse från Kafferäven av rädsla för att köpa något äckligt.
 

IsseBisse

New member
Jag har provat Sleepy Gringo, Sova Räv och Koppars Koffeinfria. Tycker Gringon va bäst, men alla smakade ganska ”mörkrostat”. Jag har inte hittat någon som ”smakar specialkaffe”.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp