Beska

Piroger

Member
Hoj

Som absolut nybörjare på denna nivå av kaffeframställning har jag några undringar.
Har nyss blivit ägare till en nästan ny Gaggia Classic och köpt en ny Mini Moca 203.
Har lurkat en tid här på forumet och lärt mig förhållandes mycket men stöter trots detta på de del problem.

Har med stort nöje läst tråden med de nyblivna ägarna till Silva/rocky och deras inkörningsproblem, blir därför lite förvånad när jag ganska snart dvs.efter 5-8
shots hittar rätt extr.tider, men trots att jag jobbat med 3 sorters kaffe upplever jag en beska i kaffet som inte skall finnas där och så plötsligt idag
bubblar det ur pipen ( heter det väl inte) och kaffet och creman är plötsligt
mörkare, från ljusn choklad till mörk, och inte fullt lika besk, vad hände?

Upplever att jag tampat lika.
Kör med bräddfullt i filtret, uppvägt till 18 g
varm maskin, minst 30 min
samma malningsgrad, rimlig extr.tider

FAN, vad skulle jaf in på detta forum för, det har kostat mig flera tusingar
jag borde vid min ålder lärt mig hur jag funkar!! Har fullt upp med Cigarrsamling,whiskyprovning/samling och hojåkning mm.

Ursäkta, hamnar lite OT här men jag undrar varifrån kommer den oönskade beskan ifrån. Och sen den kanske viktigaste frågan, om nu ena foten har fastnat i kaffesumptträsket, hur gör man då, sätter man ner nästa fot för att komma upp eller riskerar man då att fastna för alltid ????????
 

lupoo

Well-known member
Beska och ljus creama kan bero på för låg bryggtemperatur och en underextraktion som följd. Ljus crema kan även vara en följd av chanelling (kanalisering).
Kan vara så att Du har prickat mer rätt i temperaturen och fått till tampnig och dosering och därmed en perfekt extraktion. Det gäller nu bara att återupprepa detta....

Någon väg ut ur "träsket". Nej jag har inte sett någon utväg.;) Berätta gärna om Du hittar någon.
 

Piroger

Member
Körde en shot till, med samma resultat och vad som kan noteras är att dessa lämnar samma resultat och med i det närmaste torra puckar vilket inte varit fallet tidigare när beskan dominerade.
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Beska kan även komma från bönorna ifall de är gamla. Men har du shyssta bönor så kan nog problemet vara det lupoo beskriver.

Välkommen till träsket föresten!
 

treefinger

Well-known member
Jag brukar även kunna få beska om jag väntat lite för länge med att göra grupprengöring av maskinen. Backflushar man efter varje skott så tycker jag att man håller beskan borta bättre.
 

TMC

Active member
Hm...ursäkta en "novis-nörd"...har just greppat flushing, men vad innebär backflushing?
 

lupoo

Well-known member
Hm...ursäkta en "novis-nörd"...har just greppat flushing, men vad innebär backflushing?

Hej och välkommen till forumet. Vill Du fördjupa Dig i ämnet backflushing prova sökfunktionen (nu med hjälp av "google"). Här serverar jag den ;)
Nu har Du att läsa halva natten! Om Du har följdfrågor skall vi förstås försöka att svara på dom.
RiktigtKaffe.se det serviceinriktade forumet ;)

/lupoo
 

Forumstatistik

Trådar
14,702
Inlägg
155,902
Medlemmar
19,383
Senaste medlemmen
nilslindholm
Topp