Baristor i 180 knyck

johey

Well-known member
När jag gör en enkel espresso tar det mig god tid för varje moment. Ta ut portan, knacka ur pucken, torka ur filtret från eventuella smulor eller kladd som är kvar, mala kaffe i filtret, jämna ut kaffet, tampa löst, knacka, tampa hårt, putsa bort kaffe från kanten, sätta in portan i maskinen, placera en kopp och slutligen köra.

Beställer jag en enkel espresso på kafé, hinner jag knappt blinka förrän det rinner en mussvans ner i koppen.

Visst kommer mycket fingerfärdighet med tiden och erfarenheten, men nog måste väl vissa moment abstraheras bort? Eller hinner baristan verkligen med alla moment där? Att man har dosator tar ju bort ett tidskrävande moment, men det är fortfarande många andra kvar.

Om det nu är så att vissa moment kan kompromissas mot tidsvinst, vilka är det då i så fall? Kan det vara så att vissa av momenten inte behövs när man använder professionella maskiner, men är viktiga när man kör på hemutrustning?
 

MrBean

Well-known member
Tror det som tar mest tid hemma är att inte "sumpa" för mycket kaffe mellan kvarnen och tampningen, ta ett span på hur mycket kaffe som ligger vid sidan om tampmattan/sumplådan på nästa Caffee. Hemma e man ju snål å räknar varje böna... ;)
 

Lars

Well-known member
johey sa:
placera en kopp och slutligen köra.

Ett tips är att "köra" direkt när du har satt i filtret och sedan placera koppen (det brukar vara gott om tid för det), så att du inte riskerar att bränna kaffet. Dessutom ser det ju proffsigt ut och du sparar flera sekunder... ;)
 

marran

Well-known member
känner igen det där, det som de brukar spara in på vad jag kan se är utjämning och tampning, det ligger en hög med kaffe i portafiltret när de doserat, sen brukar de ofta tampa rakt av, bara en gång och utan polering.
Sen drar de igång maskinen och tar upp nästa beställning medan kaffet rinner.

Detta är det normala förfarandet i Italien, ofta måste man dessutom betala i en kassa och visa kvittot för baristan sen. Då slipper han ju ta betalt. Sen slänger han upp två fat på disken det första han gör när han tar emot beställningen, och sen fixar han kaffet.

Är man hemma har man ju mer tid på sej att dosera och tampa, vilket borde vara viktigare i en hemmaskin med vibrationspump, proffsmaskinernas rotationsupumpar är väl skonsammare mot pucken? Det är i alla fall min teori varför deras kaffe kan bli så bra även om de knappt lägger ner 2 sekunder på tampning.

Det undantag jag känner till är News i Umeå där det oftast läggs en mycket större omsorg vid dosering och tampning än vad man vanligtvis ser, å andra sidan är där sällan italiensk frukostrusning :)
 

Peter

Well-known member
En mycket stor skillnad är även hur mycket man tillåter sig "smutsa ner".. Hemma vill man ogärna ha malt kaffe eller droppar av kaffe eller mjölk på golvet, men i espressobaren har man (ofta) bänk i rostfritt, ett slitstarkt butiksgolv, skor och en kvast/svabb som (förhoppningsvis) går ett varv så snart tid ges.

Därtill gör en fast ansluten maskin att man inte behöver kolla vatten eller sump, vilket åtm jag gör som ett extra moment hemma.
 

Martin

Member
johey sa:
Om det nu är så att vissa moment kan kompromissas mot tidsvinst, vilka är det då i så fall? Kan det vara så att vissa av momenten inte behövs när man använder professionella maskiner, men är viktiga när man kör på hemutrustning?

Själv tycker jag att pysslandet är en del av njutningen med kaffemaskin hemma. Känna doften av de malda bönorna medans man duttar. Det får gärna ta 5 minuter, jag gör iaf inget kaffe om jag är stressad.


Förra helgen hade jag cirka 30 personer hemma som jag gkorde kaffe åt, det fungerade hur bra som helst. Jag fick iof stå en stund vid maskinen, men det var bara trevlig. Det är kul med en HX-maskin 8)
 

marran

Well-known member
Martin: Jag håller med dej.
jag hade förresten caffe latte-träning i söndags, hade väl 6 pers här som drack vars 3st, jag stod hela kvällen i princip, det har sina sidor att köra manuellt. Mycket väntan på att maskinen skall svalna och så.
Det var nästan så jag önskade mej en HX (ush o fy :oops: )
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp