Baristamjölk - bra eller dåligt?

robusta

New member
Jag köpte ett paket Baristamjölk häromdagen, men 1,5 liter mjölk senare har jag ännu inte lyckats få något bra skum med det.

Jag har en Gaggia Classic, ångröret är "förlängt" med innerdelen av en Saeco Panarello (i princip bara en förlängning och mindre hål, inga andra konstigheter). Med vanlig standardmjölk och mellanmjölk har jag inga problem alls att få fram fint mikroskum.

Att få upp skumvolymen med baristamjölken är heller inga problem, men att sedan virvla ihop skummet med resten av mjölken går bara inte, hur jag än försöker. Det har bara resulterat i otaliga koppar med någon slags café au lait med ett tunt skumlock istället för en god cappucino.

Fel teknik, fel utrustning eller fel mjölk?
 

mårris

Well-known member
Jag tycker den funkar bäst på min Giotto (HX), men ändå ganska bra på en Brasilia Lady (enkelkokare, som jag tror har lite bättre ånga än Classicen, med en 3-dl mässingskokare) – utom då jag har dåligt tålamod och inte orkar vänta in riktigt bra tryck i ångan. Så mjölken kräver kanske lite mer ångkraft än mellanmjölk. Hur mycket mjölk tar du i taget?
 

robusta

New member
Olika, jag har testat från ca 1 dl till 3.5, samt ett par olika kannor. Men om inte smaken är exceptionellt mycket bättre än med standardmjölk så kan jag vara utan, tänkte bara det kunde vara kul att testa.

(Standardmjölk är ju lite lättare att få tag på också...)
 

robusta

New member
Det är ju väldigt svårt att bedöma utan bra skum :)

Oskummad tycker jag den smakar lite märkligt, kan ha med ångpastöriseringen att göra.
 

Lars

Well-known member
Är det Skånemejeriers baristamjölk eller är det Arlas baristamjölk du har använt?
 

Anne

Well-known member
Jag får väldigt tätt skum med baristamjölken - bra för cappuccino, inte så bra för latte, vilket jag föredrar. Så för min del blev det nog bara ett provpaket. Jag tycker bättre om mellanmjölk...
 
S

Slane

Guest
Provade mjölken för första gången i lördags. Finns ju inte på alla ställen så det har aldrig blivit av.
Tycker den var mycket lättarbetad utifrån min novisa teknik med skumningkannan. Smaken var god men inte någon direkt skillnad mot standardmjölk. Men pryl och märkes freak som vi alla är så är den helt klart trevligare att ha i kylen. :D

Själv föredrar jag att använda mellanmjölk eftersom jag tycker balansen mellan kaffe och mjölk är bättre. Men det finns väl risk att ett å annat paket kommer att inhandlas då tillfälle ges.
 

Mistral

Active member
Kan man köpa skånemejeriers barista mjölk i Stockholm?

Fick tips om att det var det bästa man kunde använda efter röd mjölk. Den har lite högre fetthalt än röd mjölk.

Om man gillar att använda mellanmjölk så är Arlas baristamjölk bra eftersom den innehåller minder fett än röd mjölk men skummar bättre.
 

Farmorskokkaffe

Active member
Jag prövade Arlas förra veckan o jag tycker:Nja!den skummar lättare men det e oxå lättare o göra fel känns det som....Blir lätt skummlock!kan vara för att allt går snabbare o att man måste ha en annan teknik kanske?
Priset e dock hutlöst,16kr det e den inte värd! känns som att Arla försöker surfa på en våg....
 

Forumstatistik

Trådar
14,684
Inlägg
155,811
Medlemmar
19,375
Senaste medlemmen
eriksson
Topp