Bakat kaffe

Calobra

Alnö Kaffehus
Tycker jag ser det då och då...

"...rostaren som inte bakar kaffe"
"...inte längre än 25 minuter för då bakas kaffet"

Nu blir man nästan nyfiken. Bränt kol av kaffet har jag lyckats med men aldrig bakat (tror jag). Vad smakar det egentligen? Bäst att kolla så man inte börjar smygbaka och tycka om det.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Baked or Bready. Under-roasted coffees that haven't developed their character, or coffees that simply sat in the roaster too long without enough heat. It can also refers to scorched coffees where the outside of the bean is browned and the inside is under-roasted. There's a particular parched taste that can come with under-roasting too, as with a recent batch of Ugandan Bugisu I roasted recently.

Ovanstående är från www.sweetmarias.com

Jag har aldrig lyckats baka kaffebönor heller, så jag vet inte riktigt hur det skulle smaka själv. Jag har bara använt apparater avsedda för kafferostning för rostning. Jag tror att det är större risk för bakning av kaffebönor om man rostar kaffet i en vanlig ugn.
 

Calobra

Alnö Kaffehus
Men nu är det just ugn som använder. Då den är rätt ojämn i värmen brukar jag öppna luckan, lägga en plåt som lock, dra ut och skaka rejält några gånger innan jag åter skjuter in kaffeplåten. Det gör ju antagligen att temperaturen sjunker tillfälligt. Brukar rosta i ungefär 20 minuter. Svårt att veta om man ngn naggat bakningsgränsen i kanten.:unsure:

Frun har dock sagt att jag i allafall kan sluta köpa kaffe på Kahls - det hemrostade är godare!:D
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Jag har heller aldrig lyckats baka kaffet. Vad jag läst är att det finns risk för det ifall man rostar längre än 25 min. Rostar du klart på 20 min borde det alltså inte vara risk för bakning. Är det ljusrostat efter 20 minuter kanske du är på gränsen till att baka dock.

Fasen, man kanske skulle testa bara för att se (smaka) hur det är...

Kul att du fått till det där med hemmarostningen igen. Jag kan dock inte säga att jag har diger erfarenhet av Kahls kaffe. Smakade dock något från dem för några år sedan, blev bjuden, och då konstaterade jag att jag föredrog det hemmarostade lätt! Så i mina öron låter det rimligt som din fru säger.
Klok fru BTW, behåll henne!:)
 

baz

Member
Jag misstänker att jag lyckats baka kaffe i ugn en gång för några år sen. Rostningen nådde aldrig 1st crack och när jag sedan försökte brygga det blev det inte svart utan ljusgult och fullständigt odrickbart(!).
Om du når 1st crack och framförallt om du tycker det smakar gott så bakar du nog inte kaffet :)

I genecafén har jag ibland lyckats rosta på låg temperatur (under 240) lite för kort, så att resultatet blivit väldigt ljust och snuddat på bakning men då har det faktiskt smakat gott, lite åt karamell och bröd med mycket syra :)
 

zix

Well-known member
Ooooo nu blir många teälskare gramse på dig, Calobra. Huka dig för rödlera-kannorna!
Jag vill gärna lägga den övre gränsen för bakat kaffe rejält mycket högre än 25 minuter. Det beror väldigt mycket på rostmetod också. Med t.ex. trumrost med indirekt värme kan man lätt komma upp i 25 minuters rostning utan att det är ett problem i sig. Jag har gjort kommit upp i de tiderna med varmluftspistol/skål också, och det har funkat fint.
Jag tror att det krävs lång tid och alltför låg temperatur tillsammans. Man brukar beskriva att bönan inte blir helt genomrostad när den bakas, så om man t.ex. rostar de där 25 minuterna på alltför låg värme, och sedan drar på med hög värme så att bönorna blir brända på utsidan så får man också bakade bönor. I teorin alltså.

Jag har dock rostat sen länge (alldeles för länge) i ugn och har aldrig någonsin lyckats baka mitt kaffe. Man får komma ihåg att temperaturen ska upp i över 200°C bara... för min del gäller 225°C numera, det är med varmluftsfläkten påsatt under delar av rostningen eller under hela.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp