Bönor & Luftfuktighet = Flytta ifrån Sverige

bitme

Active member
Har en liten fundering kring luftfuktighet och hur bönorna trivs som bäst i sin påse. Jag har märkt att redan efter någon vecka efter öppnad 1kg påse så känns bönorna inte lika "fuktiga" och tycker mig kunna se/smaka resultatet av detta då jag extraherar. Det är inte alls lika tjockt som när man precis har öppnat en ny fräsch påse Mauro.

Så, till frågan. Ska jag köpa en luftfuktare för kaffebönor eller blåsa in lite ånga i påsen eller helt enkelt dricka upp ett kilo kaffe i veckan!? En humidor för kaffebönor vore inte dumt, kanske man kan använda cigarrhumidor med 65-74% luftfuktighet? Alternativet är ju att köpa mindre påsar, men just nu sitter jag "fast" med en låda Mauro DeLuxe 1KG's påsar. Dessutom är ju halva nöjet att ställa frågor här på forumet :)
 

Jemo

Well-known member
det sägs ju att kaffet åldras betydligt snabbare vid hög luftfuktighet, vilket talar emot idén om att förvara i humidor.

det är ett litet dilemma det där att de flesta riktigt bra utländska kaffesorterna bara går att få tag på i enkilosförpackning. är det importören som väljer, eller packar rosterierna endast i storpack?

kanske kan man hoppas på en förändring när efterfrågan på färskt kvalitetskaffe i hemmen ökar?
 

Cheffalo

Hedersmedlem
De flesta stora rosterier bryr sig inte värst mycket om hemmakonsumenter med önskan om små påsar, då det är en så försvinnande liten del av deras produktion.
 

Forumstatistik

Trådar
14,684
Inlägg
155,811
Medlemmar
19,375
Senaste medlemmen
eriksson
Topp