Agitera eller inte agitera? Rao vs Melodrip.

Coraxos

Well-known member
Vill minnas mig ha sett ett klipp där Scott Rao visar sin pour over-teknik med en Kalita Wave eller motsvarande, han hällde medvetet kraftigt för att bädden skulle röras upp, gång på gång. I andra hörnan har vi Gabi och Melodrip, vars syfte är det motsatta - rör inte min bädd. Själv har jag inte systematiskt testat olika hälltekniker, har därför ingen egen välgrundad åsikt.

Någon här som testat utförligt?
 

Kaffeultras

Well-known member
Jag har testat allt möjligt. Generellt gillar jag agitation, inte överdriven men den finns där i olika former. Jag har en melodrip som jag framförallt använder till koniska malskivor eller i min aeropress (no bypass).

Handlar väl inte om bättre eller sämre egentligen, men man får anpassa sina andra val och parametrar beroende på vad man väljer.
 

Jonken

Well-known member
Jag har en Melodrip och tycker likt Rao att den fungerar dåligt om man uteslutande använder den för en vanlig bryggare - dvs. V60, Kalita Wave, Melitta och liknande där man är beroende av att röra om i någon mån för att få jämn (och hög) extraktion.

En Aeropress (helst med bättre filterpapper) blir däremot i stort sett en Tricolate / NextLevel om man uteslutande använder en Melodrip. Jag hoppas att någon kommer på att sälja ett kit som omvandlar Aeropress till en mini-Pulsar (borde fungera för ungefär halva dosen).

Det vanliga är annars att lägga sig någonstans i mitten. Ray Murakawa, skaparen till Melodrip, rekommenderar t.ex. att röra om flera gånger och bara använda den mot slutet. Jag har också gått ifrån att sikta på maximal agitation (och tycka att det är bäst ;)) till att föredra att dela upp i fler hällningar och minska på omrörning.

Jag skulle påstå att t.ex. Gabi, Hario Drip Assist och Timemores version snarare försöker efterlikna en fjärde variant - mer likt många elektriska kaffebryggare eller tagen till sin extrem japansk nel drip dvs. en kontinuerlig ström av lösningsmedel (vatten ;))

Alla metoder har sina för- och nackdelar. Ska tilläggas att kvarn, malningsgrad och bönor påverkar vilka strategier som fungerar bra.
 
Senast ändrad:

Coraxos

Well-known member
Jonken, när du nämner kvarn, malningsgrad och bönor, tänker du främst på hur dessa var för sig, generar olika mängd ’fines’?
 

Jonken

Well-known member
Ja inte uteslutande, men ju mer fines och mindre genomsnittlig storlek desto försiktigare behöver man vara med omrörning i alla dess former (vare sig det är med vattenstråle, pinne, sked, skakning osv.) för att inte täppa igen filterpappret. Här spelar ju både design av bryggaren och kvalité på papper in på hur stor risk det är också.. :cool:
 

Jonken

Well-known member
Ja, ett bra försök i alla fall :) rekommenderar att prova hans påståenden. Jag replikerade hans experiment där han blandar olika mängd circle/center pour och för mig smakade det bara sämre och ojämnt med center pour. Ingen favorit för mig, men det är ju populärt för att det är lättare att brygga med mindre variation från kopp till kopp (viktigt på café och i tävlingar)
 

Coraxos

Well-known member
Du har ju förstås helt rätt i att utfallet måste vara replikerbart. Men teorin är pedagogiskt presenterad.
 

Jonken

Well-known member
Man kan ju inte kräva att få samma utfall när man ändrar variabler och det gör vi alltid med kaffe :)

För den som har tid kan jag likt Aramse rekommendera The Physics of Filter Coffee eller åtminstone kika in Gagnés blog, t.ex. https://coffeeadastra.com/2020/05/23/the-physics-of-kettle-streams/

Boken kunde gjorts lite smidigare med markeringar för uträkningar och förklaringar som man kanske kunde skumma igenom / skippa helt. Tror att han siktar på att göra sin nästa bok (om espresso) mer koncis.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp