kaffe med slice
Well-known member
Jag, polaren Per och ytterligare en polare diskuterar detta just nu. Polaren Pers bestyckning är en Giotto och en Rocky, polarens bestyckning är Dalla Corte mini och en K5 och min ser ni här bredvid. Jag hävdar att när man har den här hårdvaran så har inte längre maskinerna någon nämnvärd påverkan på hur espresson blir, utan det är själva hantverket (inställnignar av kvarn, extraktionstid, mängd kaffe, tampning etc) som är det avgörande. Med det undantaget att filtrena kanske är olika utformade. Tex så verkar Dalla Cortans PF vara djupare än E61-orna vilket då skulle resultera i att samma mängd vatten paserar mer kaffe än i E61orna som verkar vara grundare och det borde rimligtvis påverka resultatet av espresson.
Fine Food på Flemminggatan 20 (som förövrigt gör grymt bra espresso) har en Dalla Corte Evolution 2 gruppare. Båda mina polare vill gärna hävda att den maskinen är mycket bättre än det vi har och särskilt att den har bättre och jämnare tryck genom hela extraktionen. Och jag hävdar som sagt motsatsen, att det med den nivån på maskiner vi snackar om handlar om hantverket. Har man bara flushat sin E61 för att få rätt temperatur så är det fine och 9 bar är 9 bar oavsett om det kommer från trycket av en pump eller att mormor står o stampar.
Så vad säger ni, maskin eller hantverk?
Edit: Vi snackar inte kapacitet som att kränga 4 espresso i minuten, utan en shot som isolerad händelse. Och vi snackar inte mjölkskummning.
//Matte
Fine Food på Flemminggatan 20 (som förövrigt gör grymt bra espresso) har en Dalla Corte Evolution 2 gruppare. Båda mina polare vill gärna hävda att den maskinen är mycket bättre än det vi har och särskilt att den har bättre och jämnare tryck genom hela extraktionen. Och jag hävdar som sagt motsatsen, att det med den nivån på maskiner vi snackar om handlar om hantverket. Har man bara flushat sin E61 för att få rätt temperatur så är det fine och 9 bar är 9 bar oavsett om det kommer från trycket av en pump eller att mormor står o stampar.
Så vad säger ni, maskin eller hantverk?
Edit: Vi snackar inte kapacitet som att kränga 4 espresso i minuten, utan en shot som isolerad händelse. Och vi snackar inte mjölkskummning.
//Matte