Ny semipro eller begagnad mer pro

np519

New member
Hej gott folk,

jag är ny här på forumet och ämnet har säkerligen redan behandlats men jag har inte lyckats hitta rätt svar.
Jag vill uppgradera mig på espressomaskinfronten. Nu står jag i valet och kvalet att skaffa mig en begagnad dyrare maskin (ACS Vesuvius) eller en ny Bezzera Aria PID!

ACS en är en maskin från -15 så rätt begagnad - hur länge håhller en sådan maskin?
De ska tydligen vara nyservad.

En Bezzera Aria PID - ny - rätt bra maskin - men ingen sådan bra maskin som ACS!?

Jag behöver råd!
Allt ni kan meddela/lära mig är jättebra!

Mvh
NP
 

Wilderwein

Well-known member
Hej. Jag har själv en acs så tänkte dela med mig av mina erfarenheter. Däremot har jag inte ägt eller har så bra koll på. Bezzeramaskinen. Men av vad jag läst mig till är det en hx-maskin med rotationspump, pid och manuell flow control. Hur länge den håller vet man ju aldrig men allt går ju att laga vissa delar är dock dyra tex så kostar magnet pumpen till ACS ca 7000 kr men dom är extremt tillförlitliga så dom går väldigt sällan sönder. Jag tycker att ACS är en väldigt välgenomtänkt design med bra komponenter rakt igenom. Den har rostfria dubbla kokare. Rejält isolerade desutom. Den nya maskinen kommer ju inte kosta något i reparation två tre år i alla fall sen vet man väl inte när garantin gått ut. Jag hade valt ACS då det är den bästa maskinen jag ägt.
 

bauta

Well-known member
Största fördelarna med att uppgradera enligt mig:
hx -> dubbelkokare om du skummar mjölk för att slippa vänta
->PID och större kokare för tempstabilitet
men framförallt vibrationspump->rotationspump för tystare bryggning/trevligare ljud

Utan att ha kollat på dina val gissar jag att ACS'en skulle vara mitt val. Rätt skött håller de väldigt länge och är det E61 finns reservdelar
 

Jonken

Well-known member
Bezzeran har inte lika träffsäker lösning för temperatur.. samtidigt är anledningen till att E61 har runt 4kg uppvärmd mässing i gruppen att man ska kunna förvänta sig ett okej spann oavsett.

Här en teknisk jämförelse av olika sorters profilering:

ACS Vesuvius hamnar såvitt jag vet i den första kategorin, "timed".
Bezzera Aria och kanske hellre Lelit Bianca* (dubbelkokare) i den andra, "paddle".
Crem - ONE - 2B R-LFPP Dual, som han kallar "adaptive" i den tredje. Där hittar du också mer avancerade maskiner som Decent.

På pappret är den tredje kategorin potentiellt bättre både för den som vill pyssla extra mycket och extra lite. I praktiken kan det gå att åstadkomma liknande profiler genom att vara aktiv med en 'paddel' eller helmanuell maskin och bara vara snabb på att reagera på hur skottet beter sig.
Tidsbaserade profiler kanske passar bäst för den som går igenom en påse bönor i taget, med tanke på att det är viktigare att kvarnen är perfekt inställd. *Lelit Bianca V3 har en begränsad variant av det också.

Det finns inga dåliga val här, bara lite olika vägar fram. För mig är vitsen med profilering visserligen främst att kunna anpassa varje skott i farten, men det är för att jag byter bönor ofta. Sen ska det nämnas att ju mer avancerad en maskin är desto större potential för bekymmer med olika komponenter.. innan vi ens nämner saker som byggkvalitet och känsla. Det går såklart att köpa till en paddel till Vesuvius också.
 
Senast ändrad:

Forumstatistik

Trådar
14,692
Inlägg
155,833
Medlemmar
19,378
Senaste medlemmen
Esraa
Topp